Az asztrológiai elemzéshez tudnuk kell, hol és hány órakor születtünk. Mielőtt a részletes kifejtésre térnék, mindenképp be kell a képletet pontosítanom, életesemények dátumai alapján. Így tudjuk csak biztosan eldönteni, mi az illető aszcendense. Ezáltal minden olyan életterület kirajzolódik, ami kiolvasható: sorsunk, az anyagi világhoz való hozzáállásunk, eredetünk, anyával, apával való kapcsolat, ezek problémái.

Képességeink is kirajzolódnak, így tanulmányaink, illetve munkánk is. Megmutatkoznak, mely dolgokra kell különösen ügyelnünk, hogy megőrizzük egészségünket. Szinasztria is készíthető, azaz két horoszkóp összevetése. Ha valakinek például problémái vannak gyermeke nevelésével, könnyen kiolvasható, hol vannak az ellentétek. Párkapcsolati problémák gyökere is kideríthető így.

A pillanatnyi bolygóállások felrajzolásával egy adott időszakra megmutatja, mire alkalmas az az időszak, mikor érdemes munkahelyet váltanunk, ingatlan ügyletbe bocsátkoznunk, mikor kerül a család az előtérbe, illetve mely területen kell jobban vigyázni egészségünkre.

Így kapunk teljes képet önmagunkról, és az adott időszak jellemzőiről.